Landelijke Estafettestaking Bezuiningen Hoger Onderwijs

De tweede week van de stakingsestafette tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs begint vandaag in Amsterdam. Werknemers en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) voeren actie tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. De massale estafettestaking begon vorige week in Leiden daarna was de tweede stakingsdag in Utrecht. Afgelopen donderdag werd in Nijmegen actie gevoerd. Na Amsterdam wordt het stokje overgenomen door Groningen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Nederlandse universiteiten samen staken.

Ook het bestuur van het NGG is bezorgd over de gevolgen van huidige en aankomende bezuinigingen. Er dreigen schadelijke beslissingen genomen te worden die toch al kwetsbare kennisgebieden onnodige permanente schade toebrengen. Huidig beleid dreigt de maatschappelijke en academische slagkracht van wetenschap en hoger onderwijs permanent negatief te beïnvloeden.

De bestudering van religie is hier een saillaint (maar lang niet het enige) voorbeeld van: Men hoeft de krant maar open te slaan of de beleidsvoorstellen over religie, en aan religie verwante onderwerpen dringen zich aan. In de hedendaagse maatschappij wordt op talloze manieren een beroep gedaan op religiewetenschappelijke kennis. Of het nu gaat om academisch onderzoek naar zingeving of polarisatie, of de wijze waarop religieuze diversiteit een rol speelt in het onderwijs, spirituele vragen die terechtkomen bij geestelijke verzorgers in de zorg, bij justitie of defensie, op talloze domeinen leeft een urgente vraag naar godsdienstwetenschappelijke kennis. Ook gebeurtenissen op het internationele toneel, te denken valt aan de oorlog in Gaza, de verkiezingsoverwinning van Trump, vallen niet goed te duiden zonder gedegen bestudering van religie en theologie. In tijden waarin gepolariseerde debatten over cultuur, integratie, identiteit, over zingeving en saamhorigheid maar ook over uitsluiting en polarisatie zich vaak baseren op emotionele claims over religie is het een gotspe om juist op wetenschappelijke kennis te bezuinigen.

Het bestuur van het NGG ondersteunt daarom de staking. Informatie over de staking en het actieprogramma is te vinden op de websites van het AoB, FNV, WOinActie, en andere (studenten)vakbonden en actiegroepen.

Daarnaast organiseert het NGG naar aanleiding van bezuinigingen op het hoger onderwijs in het algemeen en op godsdienstwetenschap in het bijzonder op 11 april in samenwerking met het tijdschrift Religie & Samenleving en het Leiden University Centre for the Study of Religion (LUCSoR) een Spring Meeting waarin het publieke belang van religiewetenschap verkend wordt. Voor meer informatie, zie hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *