De NGG Spring Meeting van 2025 staat in het teken van het publieke belang van wetenschappelijke kennis van religie in hedendaags Nederland. De vele maatschappelijke controverses over religie in het Nederland van de afgelopen decennia laten zien dat kennis over religie noodzakelijk is.
Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen die religiewetenschap ernstig onder druk zetten. Zo zijn de recente verkiezingsuitslagen uitdrukking van een toenemend anti-wetenschappelijk klimaat en maakten bezuinigingen op het hoger onderwijs sluiting van religiewetenschappelijke opleidingen reëel.
Deze ontwikkelingen geven urgentie en noodzaak aan het profileren en agenderen van religiewetenschappelijke kennis. Daarnaast vragen deze ontwikkelingen ook om zelfreflectie: op welke wijze kan religiewetenschappelijk onderzoek en onderwijs op nieuwe manieren aansluiten bij veranderende maatschappelijke werkelijkheden? Om deze vragen te beantwoorden organiseert het NGG in samenwerking met het tijdschrift Religie & Samenleving en het Leiden University Centre for the Study of Religion (LUCSoR) deze bijeenkomst waarin het publieke belang van religiewetenschap verkend wordt. In een viertal presentaties worden verscheidene aspecten van het publieke belang van religiewetenschappelijke kennis naar voren gehaald, gevolgd door een ronde tafelgesprek.
Sprekers: Justine Bakker & Martijn de Koning (RU), Christoph Baumgartner (UU), Markus Davidsen (UL).
De Spring Meeting wordt voorafgegaan door een Algemene Ledenvergadering (om 11 uur) en afgesloten met het uitreiken van de Cornelis Tieleprijs voor de beste MA-scriptie en, uiteraard, een borrel.
NB: dit jaar wordt de Cornelis Tieleprijs voor het eerst in samenwerking met het tijdschrift Religie & Samenleving uitgereikt. De laureaat van de prijs wordt uitgenodigd de scriptie om te werken tot een publicatie in Religie & Samenleving.
11 april 2025
Aanvang Algemene Ledenvergadering: 11:00
Aanvang programma: 13.00-18.00
Locatie:
Universiteit Leiden, Lipsius-gebouw, zaal 1.48
Cleveringaplaats 1, Leiden
Aanmelden
U wordt verzocht zich aan te melden voor deze bijeenkomst via het contactformulier: https://godsdienstwetenschap.nl/contact/