Verslag Spring Meeting 2025: Het Publieke Belang van Religiewetenschap

Afgelopen vrijdag had het NGG een succesvolle spring meeting. Met een reeks presentaties en een rondetafelgesprek werd het publieke belang van religiewetenschap verkend. In presentaties van Christoph Baumgartner (UU), Justine Bakker & Martijn de Koning (RU), Markus Davidsen (UL), Welmoed Wagenaar (RUG) en Joris Kregting (RU) werden uitdagingen en mogelijkheden voor religiewetenschap in de toekomst uiteengezet.

Terugkerend motieven waren uiteraard de dreigende bezuinigingen en de opkomst van een anti-wetenschappelijk en gepolariseerd maatschappelijk klimaat, maar de toon werd gezet door nieuwe initiatieven en mogelijkheden, onder meer op het gebied van Nederlandstalige publicaties, het succesvol agenderen van de rol van religie in het onderwijs, en de blijvende relevantie van godsdienstsociologische benaderingen van religie in tijden van ontkerkelijking en polarisatie.

Ook werd de Cornelis Tiele MA Thesis Award uitgereikt. De scriptie ‘Living Among the Graves: The Cult of the Dead from Rome to Donatist Africa’ van prijswinnaar Vicente Fischer de Miranda Rodrigues (UL) werd in de laudatio van jurylid Dave Vliegenthart geprezen als een scriptie van uitzonderlijk hoge kwaliteit (de laudatio verschijnt binnenkort op deze website). Tevens roemde de jury de kwaliteit van de inzendingen dit jaar. Als de ingezonden scripties een afspiegeling van de staat van ons veld vormen, dan komt er een nieuwe generatie uitstekende onderzoekers aan. De scriptieprijs werd dit jaar voor het eerst in samenwerking met het tijdschrift Religie en Samenleving georganiseerd. De winnaar van de scriptieprijs wordt in staat gesteld om de scriptie om te vormen tot publicatie in Religie en Samenleving. Het is de eerste keer dat onze scriptieprijs gepaard gaat met de mogelijkheid om de scriptie te publiceren als artikel in Religie en Samenleving.

Daarnaast stond de Algemene Ledenvergadering in het teken van de aankomende evenementen van het NGG, waaronder de tweejaarlijkse conferentie, die dit jaar in op 5-7 november in Utrecht zal plaatsvinden (zie www.ngg2025.nl) en de EASR conferentie die in 2027 in Amsterdam door het NGG en samenwerkende partners georganiseerd zal worden.

Tot slot waren er enkele bestuurswisselingen: Nieuwe bestuursleden Dave Vliegenthart (UM), en Johanneke Kroesbergen-Kamps (UvA) werden tijdens de algemene ledenvergadering officieel geïnstalleerd als leden van het bestuur, Justine Bakker (RU) en Elza Kuijk (VU) werden benoemd als secretaris en penningmeester van het bestuur. Daarnaast is het bestuur blij te kunnen melden dat nog twee leden het bestuur komen versterken: Arjan Sterken (RU) en Suzanne Klein Schaarsberg (TU).

Zo was het een strijdvaardige Spring Meeting waarin de vertegenwoordigers uit diverse vakgebieden en van diverse generaties als beroepsgroep van religiewetenschappers samenkwamen. Met de nieuwe benaderingen, projecten en samenwerkingen zoals die hier werden gedeeld, brengen we zo de relevantie van de wetenschappelijke kennis van religie met vernieuwde motivatie voor het voetlicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *