20 oktober: Symposium ‘Kunst en religie nu’

Op vrijdagmiddag 20 oktober vindt het symposium Kunst en Religie nu plaats. Verschillende sprekers gaan in op de relatie tussen moderne kunst en religieuze thematiek. Het programma is gratis toegankelijk.

Hoe moderner de kunst, hoe kleiner de aanwezigheid van religie. Deze veelgehoorde benadering blijkt allesbehalve terecht. Sterker nog, begin 21ste eeuw lijken het hogere en spirituele juist aan een opmars bezig in de beeldende kunsten. Met een veelvoud aan artistieke interpretaties en beeldende verschijningsvormen als resultaat. Wat zegt dit over de verhouding tussen religie en kunst?

In dit symposium staat die veelvormige en soms ook onverwachte aanwezigheid van religie in beeldende kunst centraal. Hoe verhoudt (religieuze) kunst van nu zich bijvoorbeeld enerzijds tot de voortdurende ontkerkelijking en anderzijds tot bloeiende internationale geloofsgemeenschappen? Wat betekent de groeiende interesse in spiritualiteit voor de kunsten? En hoe zit het met het gebruik van religieuze symboliek in beeldende kunst, zowel binnen als buiten de kerk?

Ook werpen de sprekers licht op hoe de rijkdom aan (religieuze) verhalen en beelden houvast kan bieden in tijden van maatschappelijke onzekerheid en ontworteling.

Programma

Verschillende sprekers – Lieke Wijnia, Rozanne de Bruijne, Wouter Prins, Joost de Wal en Renske Cohen Tervaert – belichten belangrijke ontwikkelingen in de relatie tussen religie en beeldende kunst vanaf 1900 tot nu. Ook werpen ze samen een blik op de toekomst: hoe zal de verhouding tussen religie en kunst zich verder ontwikkelen in onze voortdurend veranderende samenleving?

  • 13:30 – Welkom
  • 13.35 – Lezing Wouter Prins, senior conservator Museum Krona
  • 13.55 – Lezing Joost de Wal, onderzoeker religie en hedendaagse kunst
  • 14.15 – Lezing Lieke Wijnia, hoofd conservatoren Museum Catharijneconvent
  • 14.35 – Vragen en gesprek
  • 15.00 – Koffie & theepauze
  • 15.30 – Lezing Rozanne de Bruijne, conservator Museum Catharijneconvent
  • 15.50 – Lezing Renske Cohen Tervaert, conservator Kröller-Müller Museum
  • 16.10 – Vragen en gesprek

Meer informatie en aanmelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *